1) Laksa
2) Ikan sardin / kembung / temenung
3) Cili kering
4) Bawang besar
5) Air
6) Asam keping
7) Bunga kantan
8) Daun kesom
9) Garam
10) Ajinomoto
Cara-cara penyediaan:
1) Rendam laksa. Bila dah lembut rebus kira-kira 20 minit
2) Untuk kuah, rebus ikan sampai separuh masak
3) Sejukkan dan asingkan antara isi ikan dengan tulang
4) Kisar isi ikan dengan air rebusan ikan
5) Kisar tulang ikan, tapis dan ambil air dia
6) Campur isi ikan yang dah dikisar dengan air tulang ikan tadi
7) Kisar cili kering dan bawang besar
8) Campur kisaran cili kering dan bawang besar tadi dengan isi ikan
9) Tambah air
10) Masukkan bunga kantan, daun kesom, asam keping, garam dan ajinomoto secukup rasa
11) Rebus sampai mendidih
Untuk plating, biasa la. Timun, bawang, cili api, salad & telur rebus. Otak udang & kicap optional.
Begitu la resipi laksa kedah secara teoritikal. Praktikkan untuk dapat hasilnya.
_________________________________________________________________________________
Tips 1 Hari 1 Ayat:
Muka tak hensem aku tetap nak kawan. Tapi mulut busuk adoyai tolonglah. Gosok gigi setiap kali mandi atau bila rasa mulut dah berbau. Sentiasa standby berus gigi dan ubat gigi bila keluar rumah. Kalau susah, standby listerine botol kecik pun idea yang bagus. Aku standby dua-dua. Kamu? Standby jugak lah.
No comments:
Post a Comment